Zeilen-Techniek

Navigatie

Inmiddels varen we op de Magic Machine en is de techniek veranderd. Ik heb lang gezeild met behulp van een laptop waarop de navigatie gedaan werd middels wingps, ik heb in het verre verleden nog geholpen met de ontwikkeling hiervan. Aangezien dit pakket gesloten blijft en zich naar mijn gevoel meer op motorboot vaarders begint te richten, heb ik besloten om opensource te gaan. In ons geval betekend dit een combinatie van:

Het mooie van het Openplotter systeem is wel dat het eindelijk gebasseerd is op een open communicatie standaard Signal K. In de nautische wereld word je gek van de gesloten standaarden zoals NMEA 0183, NMEA 2000, Seatalk1, Seatalk ng, etc. Signal K probeert hier een einde aan te maken. Het is opensource en op Java gebasseerd.

Een belangrijke vraag is natuurlijk betrouwbaarheid. Je wilt absoluut geen gezeur met je navigatiesysteem, je moet er 100% op kunnen vertrouwen. De praktijk gaat het uitwijzen, één seizoen hier nu mee varend, heeft mij positief verrast, het is absoluut stabieler als mijn Windows laptop.

Op de Raspberry PI heb ik 2 schermen aangesloten, één scherm binnen op de kaarten tafel waar je alles prima kunt bijhouden, weerinformatie verzamelen en routeplanning. Op het andere scherm buiten (Touch) in de kuip kun je voortgang incl AIS prima bekijken.

Ik ga niet zeggen dat het plug en play is, alhoewel de openplotter image veel voor je regelt. Maar na wat geploeter heb ik het idee dat ik een goedwerkende configuratie heb.

Okee wat heb ik dan fysiek gekoppeld aan dit zenuwcentrum ??

  • Seatalk1; ST50 Wind, Snelheid, Diepte, Compass, Radar, Autopilot
  • NMEA 00183; VHF, GPS, AIS (trans)
  • USB/Serieel; Kieldiepte sensor (LIDAR based), keyboard/muis
  • USB/Geluid; SSB tbv Navtext+Weatherfax
  • I2C;  Compass+ beweging; baro/temp/hum
  • GPIO; Bilgewatersensor
  • UTP/Ethernet; buiten ontvangst antenne UBNT station-Wifi
  • WIFI AP; all het ander verkeer
  • HDMI0; Binnenscherm
  • HDM1; VGA touch buitenscherm

To do:

  1. Voor het aan elkaar koppelen gebruik ik momenteel nog een USB-Miniplex + een (NMEA0183 <->Seatalk1) converter. De miniplex kan er in principe nu al uit waardoor de zaken op de MCS aangesloten worden en de NMEA<->Seatalk converter staat ook op de nominatie, daar is het wachten op Seatalk1 write beschikbaarheid;
  2. Met het beschikbaar komen van OpenCPN 5.2 welke nu ook Signal K ondersteund, kan alle afhandeling op de PI op basis van Signal-K plaats vinden en is er geen NMEA of Seatalk1 meer benodigd behalve op de randen naar de interfaces toe. De MCS interface kaart zal de nodige conversies doen.

Back-up systeem

Papieren kaart, GPS info vanuit oa een handmarifoon

Bewaking

Weersinformatie

Verwerking van weersinformatie:
Uiteraard heb ik eerst een weercursus gevolgd voor Zeilers. Deze cursus werd gegeven door xxx. en besloeg 5 avond sessies. Een absolute aanrader. Je leert de weersystemen kennen en je leert weerkaarten van Bracknell en Offenbach lezen en intrepreteren. Het betreft hir zowel de surface als de 500mb kaarten.

Op welke manier krijg ik mijn weersvooruitzichten binnen:

Via Marifoon, uiteraard heb je hier de juiste kanalen en tijden voor nodig;
Via de SSB worden weerfaxen door Bracknel en Offenbach uitgezonden;
Via SSB is de nederlandse kustwacht in het gehele forcast gebied te ontvangen;
Via SSB zijn Navtex berichten te ontvangen;
Via SSB geeft Pinnenberg uitgebreide weeranalyse middels telex;
Via Grib files die van te voren via het internet worden gedownload en soms pretenderen een vooruitzicht van 7 dagen te kunnen geven;
Eigen waarneming middels onder andere de bekende barometer;
Aan boord heb ik een Yaesu FRG-100 SSB radio. De antenne hiervan is gekoppeld aan een geisoleerde achterstag. De de audio autput van deze ontvanger is gekoppeld aan mijn laptop. Op mijn laptop heb ik het program MScan geinstaleerd. Met dit prograam kunnen zowel Weatherfaxen, Navtext berichten, telex berichten als gesproken weerberichten gedecodeerd en opgeslagen worden. Je kunt per tijdstip van te voren configureren wat je wil ontvangen. Mijn ontvanger heeft een digitale interface die middels een USB poort op de laptop aanstuurbaar is. In MScan wordt de frequentie opgegevn en op het gewenste tijdstip schakelt hij automatisch naar de frequentie en ontvangt het bericht en slaat dit op zodat je het later kan verwerken.

Naast deze SSB ontvanger heb ik een losse Navtex ontvanger die ook gekoppeld is via een splitter aan dezelfde achterstag antenne.

Polaire diagrammen geven het snelheidspotentieel aan van een schip op een bepaalde koers bij een bepaalde wind. Met behulp van de verschillende sensoren die ik nu heb kun je een dergelijk polair diagram samenstellen. Je kunt dit doen op papier door bij verschillende koersen de snelheid te noteren. Binnen WinGPS heb je de mogelijkheid om dit automatisch op te nemen en van daaruit een Polair diagram op te stellen. WinGPS levert ook zelf diverse polair diagrammen bij die komen uit de verschillende IMS/ORC klasse organisaties. Je hebt nu de mogelijkheid om je eigen snelheid af te zetten tegen een dergelijk polair diagram van je eigen klasse en om op deze manier te bepalen wat je performance is tov de standaard. Leuk speelgoed. Invloeden als golfslag, welke boeg vaar je, zeilvoering hebben een redelijke invloed op je performance.

Het polaire diagram van je zeilboot, gecombineerd met gribfiles geeft leuke mogelijkheden voor routeplanning.